مشاوره،اجراء و نظارت -----ISSR,SSQR,ISO9001,IATF16949
چک لیست چیست؟
تاریخ : جمعه 6 بهمن 1396
نویسنده : RmZiRn

چک لیست

چک لیست چیست؟

در سیستم های کاری از چک لیست جهت کاهش خطا برای انجام کار استفاده می شود. ریشه این خطاها محدودیت حافظه انسانی و عدم توجه پرسنل در گیر کار به امور جاری می باشد. عملاً از چک لیست برای جلوگیری از خطاهای انسانی و پرسنل سازمانی استفاده می شود.

چک لیست یک ابزار است که از آن برای مدیریت کارها و فعالیت ها استفاده می شود و به آن لیست کنترل هم گفته می شود.

 

انواع چک لیست؟

چک لیست ها ممکن است عمومی باشد و آیتم های آن نیز عمومی در نظر گرفته شده است و برای الگوبرداری و حتی کپی برداری خیلی کاربردی است. چک لیست های تخصصی برای انجام کارهای تخصصی است مانند نظام آراستگی در واحد تولیدی فولاد خط ایکس. و یا چک لیست نت پیشگیرانه برای تابلو LV مربوطه به تجهیز ایگرگ.

چک لیست ها را بر اساس دپارتمان های سازمانی نیز بخش بندی می کنند مانند چک لیست های ممیزی ایزو، چک لیست های کنترل کیفیت، چک لیست های نگهداری و تعمیرات.

چک لیست

کاربردهای چک لیست؟

هر جا که لیست داشته باشیم، چک لیست هم داریم. معمولاً چک لیست ها در زمینه های زیر قابل استفاده است:

انجام کارهای ترتیبی:

 گاه برای اینکه روند و ترتیب انجام کار را نشان دهیم از چک لیست استفاده می کنیم. فرض کنید برای کاری ده گام به ترتیب مشخص شده است، اگر چک لیست داشته باشیم می توان این گام ها را در ده ردیف در یک چک لیست آورد و هر کس که مسئول انجام کار است ملزم باشد، وقتی گامی از یک کار انجام می گیرد، تیک آن کار زده شود تا مسئول انجام کار از توالی انجام اطمینان داشته باشد.

ثبت اندازه های مختلف:

گاه برای بررسی یک موضوع نیاز به ثبت عدد در یک لیست می باشد. این لیست را در قالب چک لیست می آوردند و حدودی که باید اندازه گیری شوند را در جلوی هر ردیف می آورند. مثلاً ممکن است نیاز باشد تا میزان آمپر، ولتاژ و یا ابعاد یک آیتم اندازه گیری شود و در محل مربوطه در چک لیست ثبت گردد.

بازرسی و ارزیابی و ممیزی:

از چک لیست ها برای موضوع های بازرسی و ممیزی و ارزیابی استفاده می شود. عمیق ترین حالت بررسی یک موضوع بازرسی است که معمولاً اعدادی را در نتیجه بازرسی در چک لیست ثبت می کنند و بررسی دقیقی از جنبه های مختلف کار انجام می گیرد. در چک لیست های ممیزی معمولاً جنبه های مختلف یک موضوع با حالت استاندارد و از قبل پذیرفته شده مقایسه می گردد و به آن موضوع امتیاز داده می شود. این امتیاز به هر ردیف چک لیست داده می شود و مثلاً عددی بین یک تا پنج به آن ردیف داده می شود. در ارزیابی هم مشابه ممیزی کار انجام می گیرد تنها تفاوت آن این است که ارزیابی با دید بهبود و پیشنهاد نقشه راه انجام می گیرد. در ارزیابی هدف مقایسه و مچگیری نیست و هدف تهیه نقشه راه بهبود وضعیت جاری است.

موضوع مهم در کاربرد چک لیست ها:

در تمام دپارتمان های یک شرکت شما چک لیست دارید، بدون شک و بی برو برگرد! شما حتی برای انجام کارهای شخصی نیز از چک لیست استفاده می کنید تا کاری و موضوعی از قلم نیفتد (to do list). دپارتمان های سازمانی که بیشترین استفاده را از چک لیست دارند واحدهای مهندسی، دپارتمان های صنایع، بخش کیفیت و ایزو، بخش برنامه ریزی تولید، بخش نگهداری و تعمیرات (که تمام کار آن ها با چک لیست های نگهداری و تعمیرات (چک لیست های نت) است)، بخش ایمنی و چک لیست های مرتبط با ایمنی، بخش توسعه سیستم های مدیریتی مانند نظام آراستگی محیط کار ۵S و تعالی سازمانی EFQM و دپارتمان های حقوقی و قراردادها، مالی و انبار و خرید و منابع انسانی و … همه از چک لیست برای پیش برد کارها استفاده می کنند.

نمونه این چک لیست ها را با استفاده از لینک زیر مشاهده کنید و در صورت تمایل آنها را تهیه کنید و یک گام به جلو بردارید.

نمونه پکیج های ویکی فرم 

 

 

اهمیت چک لیست؟ چرا باید از چک لیست استفاده کنیم؟

چک لیست باعث ایجاد یکپارچگی در انجام کارها می شود و همچنین از کامل بودن تمام گام های اجرایی یک فعالیت اطمینان حاصل می شود. چک لیست از این بابت اهمیت می یابد که حالت پیشگیرانه دارد و از بروز خطا در انجام کارها جلوگیری می کند.

برای بررسی یک موضوع که باید از جنبه های مختلف بررسی شود نیز استفاده از چک لیست اهمیتن می یابد. وقتی جنبه های ارزیابی و معیارها و زیر معیارهای تصمیم گیری زیاد می شود ناگزیر از استفاده از چک لیست هستیم. وقتی از چک لیست استفاده می کنیم این اطمینان حاصل می گردد که تمام کار به صورت صد در صد انجام گردیده است و به اصطلاح چیزی از قلم جا نیفتاده است. این اطمینان قلبی برای انجام کار با چک لیست ها حاصل می گردد.

نکته مهم در تدوین چک لیست ها:

چک لیست ها را سعی کنید به صورت تیم روک و با اجماع نظر بخش های مختلف درگیر در کار و متخصصین تهیه کنید.

ساده و روان و قابل فهم تهیه شده باشند.

تمام جزئیات موضوع در آن آورده شده باشد و پوشش داده شده باشد.

بخش هدر و بخش امضای تکمیل کننده واضح باشد و حتماً پر شود.

 

بخش های مهم چک لیست؟

عملاً یک چک لیست شامل سه بخش است:

بخش هدر :

در این بخش معمولاً نام و لوگو شرکت در بالا سمت راست قرار می گیرد. در بخش هدر در وسط، موضوع نوشته می شود و در بخش هدر سمت چپ تاریخ تهیه و شماره سند و شماره بازنگری (ورژن) در آن قرار می گیرد.

بخش اصلی و محتوایی:

در بخش محتوایی ردیف های مربوط به چک لیست قرار دارد که در جلوی آن محل مربوط به تیک انجام آن و ثبت اندازه های آن قرار دارد.

همچنین در جلوی سوالات می توان جایی برای نمره دهی و امتیاز دهی و نحوه این امتیاز دهی آورده شود. همچنین به سوالات می توان به صورت بله و خیر پاسخ داد.

همچنین می توان اطلاعات اضافه مانند موقعیت مکانی و تاریخ و ساعت انجام بازرسی و یا ممیزی را ثبت کرد. اطلاعات کدینگ نیز می تواند در یالای جدول محتوای چک لیست آورده شود.

بخش فوتر :

بخش پایین را بخش فوتر می گویند. در این بخش محل امضای تهیه کننده و تکمیل کننده آورده می شود.

بخش های چک لیست

 

 

نرم افزارهای طراحی چک لیست؟

بهترین و کاربردی ترین نرم افزار تهیه چک لیست ها، مایکروسافت آفیس بخش ورد WORD می باشد. بسیار ساده و راحت می توان انواع جدول را در ورد طراحی کرد و از آن استفاده کرد. این چک لیست ها را می توان بر روی گوشی و تبلت نیز به صورت مستقیم استفاده کرد.

نرم افزار  EXCEL نیز از مجموعه نرم افزارهای مایکروسافت آفیس به شدت در تهیه چک لیست کاربرد دارد. با توجه به اینکه در سلول های اکسل می توان فرمول نوشت، گاهی برای چک لیست هایی که نیاز به محاسبات دارند بسیار کاربردی است چراکه به صورت آنلاین می توان بر روی تبلت اطلاعات را وارد کرد و استفاده کرد.

استفاده از اینترنت: سایت هایی مانند Checklist.com محیطی ساده و کاربردی را برای شما تهیه کرده است که به راحتی می توان در آن چک لیست تهیه کرد و به خروجی ورد آن ها را استخراج کرد. این محیط فقط با وارد کردن بک ایمیل از سمت شما قابل استفاده است و کاملاً رایگان است.چک لیست



|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
موضوعات مرتبط: دانستنی ها , ,
برچسب‌ها: مجله ی دانستنی ها , اطلاعات عمومی , چک لیست چیست؟ ,
مطالب مرتبط با این پست
» سیستم نوبت دهی اینترنتی کلینیک شیخ الریس تبریز
» دلیل بسیار جالب اختراع شطرنج!
» اینفوگرافیک : طالع بینی شکل پاهای شما
» فواید آب سرد برای پوست
» درختی که ۴۰ نوع میوه‌ می‌دهد+ تصویر
» درس هایی که تا پیش از 20 سالگی باید یاد می گرفتید
» خواص و فواید جادویی برخی از انواع تخمه ها
» بهترین دوربین های ۲۰۱۴
» برنامه های ضروری ویندوز (۱)
» برنامه های ضروری ویندوز (۲)
» برنامه های ضروری ویندوز (۳)
» برنامه های ضروری ویندوز (۴)
» برنامه های ضروری ویندوز (۵)
» برنامه های ضروری ویندوز (6)
» چگونه گالری تصاویر بسازیم؟
» نکاتی برای عکاسی بهتر
» آموزش اشتراک گذاری در یک شبکه2
» آموزش اشتراک گذاری در یک شبکه
» چگونه از "فلش مموری" خود مراقبت کنیم؟
» با عکس‌هایتان جادو کنید!
» 15 نشانه سرطان که آقایان نادیده می گیرند
» نشاط با دارچین
» ۵ تا علامت که نشون میده وقتشه کارتون رو عوض کنید
» تقویم محتوا چیست و چگونه تدوین می شود؟ (به همراه نمونه)
» آیا می‌شود بدون صرف هزینه و وقت زیاد، طراحی وب را یاد گرفت؟ (قسمت اول)
» آیا می‌شود بدون صرف هزینه و وقت زیاد، طراحی وب را یاد گرفت؟ (قسمت دوم)
» دانلود رایگان کتاب چگونه طراح سایت شویم ؟
» حالا با گوگل Docs می‌توانید بدون نیاز به Office فایل‌های Office را ویرایش کنید!
» افزایش سرعت فایرفاکس در وب‌گردی٬دانلود و…
» چگونه حساب فیسبوک خود را غیرفعال و حذف کنیم
» درس اول-آموزش کامل و تصویری فیس بوک
» درس دوم-حریم خصوصی و راهنمای کامل تنظیمات در فیس بوک
» درس سوم-تنظیمات حریم خصوصی فیس بوک در تبلیغات، لیست ها و مزاحمت های افراد یا اپلیکیشن ها
» درس چهارم-ساخت و مدیریت پروفایل در فیس بوک
» درس پنجم-جستجو و یافتن دوستان در فیس بوک
» درس ششم-اشتراک گذاری و تایم لاین شما
» درس هفتم-همه چیز درباره News Feed
» درس هشتم-اشتراک گذاری و اضافه کردن عکس و فیلم در فیس بوک
» درس نهم-چت و تماس ویدئویی در فیس بوک
» درس دهم-پیام ها
» درس یازدهم-گروه ها
» آموزش کامل تنظیمات فیس‌بوک
» آموزش نرم افزار CorelDRAW + دانلود
» آموزش کاملا تعاملی "ویندوز هفت" + دانلود
» نقشه سه بعدی ایران و تهران
» لامپ‌های نمایشگر آلودگی+تصاویر
» عوارض جویدن ناخن؛ از عفونت تا اسهال
» رایج‌ترین سؤالات داوطلبان آزمون دستیاری دندانپزشکی
» معرفی ۱۰ گلزن اول تاریخ لیگ برتر
» سامانه آبی منحصر بفرد کرالا در هندوستان + تصاویر

آخرین مطالب

/
بسم الله الرحمن الرحیم، وَإِن يَكَادُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَيُزْلِقُونَكَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّكْرَ وَيَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِكْرٌ لِّلْعَالَمِينَ ♥♥♥♥♥ اللّهـُمَّ صَـلِّ عَلے مُحَـمَّد ﷺ وَ آلِـ مُحَـمَّد ﷺ وَ عَجِّـلْ فـَرَجَـهُم ♥♥♥♥♥ به نام خدایی که ماهی کوچک قرمز را محتاج دریای بی کران آبی کرد... ♥♥♥♥♥ رَّبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَل لِّي مِن لَّدُنكَ سُلْطَانًا نَّصِيرًا (80/اسراء) پروردگارا ! مرا در هر کاری به درستی وارد کن و به درستی خارج ساز واز جانب خود برایم حجتی یاری بخش پدید آور ! ♥♥♥♥♥ اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً و َناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً ♥♥♥♥♥ اللّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَیُّ الْقَیُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِی یَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ یَعْلَمُ مَا بَیْنَ أَیْدِیهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَ لاَ یُحِیطُونَ بِشَیْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ کُرْسِیُّهُ السَّمَاوَاتِ وَ الأَرْضَ وَ لاَ یَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَ هُوَ الْعَلِیُّ الْعَظِیمُ *(۲۵۵)* لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ فَمَنْ یَکْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَ یُؤْمِن بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَیَ لاَ انفِصَامَ لَهَا وَاللّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ *(۲۵۶)* اللّهُ وَلِیُّ الَّذِینَ آمَنُواْ یُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَی النُّوُرِ وَالَّذِینَ کَفَرُواْ أَوْلِیَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ یُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَی الظُّلُمَاتِ أُوْلَئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ *(۲۵۷)*..... صدق الله العّلی العّظیم ♥♥♥♥♥ اللَّهُمَّ صَلِّ علی ، علی بْنِ موسي الرِّضَا مرتضي الامام التَّقِيَّ النَّقِيَّ وَ حُجَّتِكَ علی مِنْ فَوْقِ الارض وَ مَنْ تَحْتِ الثري الصِّدِّيقُ الشَّهِيدُ صلاه كَثِيرُهُ تامه زاكيه متواصله متواتره مترادفه كَأَفْضَلِ ماصليت عَلَيَّ أَحَدُ مِنْ اوليائک... پرودگارا، ‌ بر علي بن موسي الرضاي برگزيده ،‌ درود و رحمت فرست . آن پيشواي پارسا و منزه و حجت تو بر هر كه روي زمين و زير خاك است. بر آن صديق شهيد درود و رحمت فراوان فرست، ‌درودي كامل و بالنده و از پي هم و پياپي و پي در پي، ‌همچون برترين و درود و رحمتي كه بر هريك از اوليائت فرستادي. ♥♥♥♥♥ خیالت راحت ! من همان منم ؛ هنوز هم در این شب های بی خواب و بی خاطره، میان این کوچه های تاریک پرسه می زنم اما به هیچ ستاره ی دیگری سلام نخواهم کرد.. ♥♥♥♥♥ سکوتم را نکن باور..... من آن آرامش سنگین پیش از مرگ توفانم..... من آن خرمن ..... من آن انبار باروتم...... که با آواز یک کبریت آتش می شوم یکسر.... ♥♥♥♥♥ 09141050409